Kurs

 

«lynkurs» i håndspinning (og eventuelt garnfarging)

I samarbeid med Jøssåsen landsby, inviterer Torfinn og Julianne til et tre dagers «lynkurs» i håndspinning.

Her får du lære å lage ditt eget garn i naturfarger, med ull som kommer rett fra sauen, uten noen kjemisk prosessering. Formålet er å gi deltakerne en innføring i et gammelt tradisjonshåndtverk, og opparbeide ferdigheter til å lage et eget kvalitetsgarn på en bærekraftig måte.  

På første kursdag går vi igjennom virkemåte og bruk av klassiske gamle norske rokker og moderne rokker, samt bruk av kardemaskin og håndkarder. Dessuten blir det orientert om de ulike ull typene som er tilgjengelig i Norge. Ellers blir det opptrening i spinning.

Du vil lære å spinne to tråders ullgarn, samt karding med håndkarder og kardemaskin. Vi har plenty med ull fra egne sauer til disposisjon, i naturfargene hvitt, svart, grått og brunt. 

Deltakere bør ha egen rokk, men hvis du ikke har så har vi noen rokker som kan lånes på kursdagene. Håndspinning er krevende, og du må regne med å trene hjemme hvis du vil lære dette skikkelig. 

Hvis det er interesse, så kan det arrangeres et to dagers seminar i garnfarging i august/september beregnet på de som har laget eget garn til farging. Vi vil prøve soppfarging og plantefarging med den gamle kulturplanten vaid, som gir blå farge. Kursdeltakere kan få noen frø hvis de vil prøve å dyrke vaid i sommer. Ellers blir det en dag ute i skogen hvor vi samler inn sopp, og en dag med farging. Vi kommer tilbake til tidspunkt og kursprogram for garnfarging seinere.

Første kursdag blir lørdag 10. februar, på Jøssåsen landsby, fra kl 11 til 14. Videre blir det to oppfølgingsdager lørdag 17. og 24 februar, samme tid, samme sted

Spinnekurset koster kurset 1200,-kr, og inkluderer ull i ulike naturfarger, samt kaffe og kake.

Meld deg på til: torfinn.sparstad@gmail.com   Eller: julivatn@gmail.com

NB! oppgi om du har egen rokk!  Har du spørsmål så ring Torfinn på tlf 91820519

Vennlig hilsen Torfinn Sparstad og Julianne Vatnbakk