barstw2

Steven Barstow besøker Jøssåsen

Lørdag 31. august viste Steven oss hvilken spiselige planter som finnes på Jøssåsen. På Jøssåsen vokser mange ville vekster og kulturplanter som er spiselige! Barsw4

Steven kaller spiselige kulturplanter for edimentals. En sammentrekning av ornimentals and eadible.

Verdensrekord

Med over to tusen spiselige vekster i sin hage har han til og med satt verdensrekord. I 2003 komponerte og spiste han en salat med 537 ulike planter, og foreløpig har ingen vært gale nok til å utfordre ham, mener han selv.

 

Sansai

Sansai er et japansk ord som bokstavelig talt betyr "fjellgrønnsaker".

Noen av disse vekster kjente vi allerede til og foredler dem i vårt flotte urteverksted, men at det er mange, mange flere som er spiselig var vi veldig overrasket over. 

barstw 10Dagliljens og hostaens unge skudd kan for eksempel brukes i salat og i wokretter. I Asia dyrkes for eksempel hosta i stor skala på landsbygda i fjellene og selges som grønnsaker på markeder, såkalte ”cash-crops”. 

Blomsten til hosta kan spises i salat, og i Kina brukes daglilje etter den har visnet som krydder i suppe.

 

Fremtiden og fortiden

Steven er overbevist over at flerårige vekster som kan brukes som grønnsaker har fremtid i fjellområdene i Norge. Han viste oss Vossakvann som er en slik plante. 

barstow5Samene brukte før i tiden kvann som grønnsak. De fermenterte planten for å kunne spise det året rundt. I noen perioder ble det til og med høstet for mye kvann i de norske fjellene.

Kvann

Kvann har gitt sitt navn til foreningen KVANN (Kunnskap og Vern Av Norske Nyttevekster).   Foreningen har som formål å spre kunnskap og vern av nytteplanter i Norge. Synes du dette er et interessant tema og vil lese mer om det ta en titt på websiden kvann.no. Ellers finner du masse informasjon på edimentals.no.

 

Vi takker Steven for en spennende og informativ formiddag på Jøssåsen!